Hvad er meningen?

En af mine klienter døde for nylig. 70 år blev han. Han kom til mig med et ønske om, at nu ville han gøre op med sin alt for brutale fortid, og trods det, at det kun blev til få gange, var han en fornøjelse at arbejde med. Selv om han var kronisk syg, kom hans død uventet efter kort tids sygdom. Jeg talte med ham i telefonen nogle dage forinden. Der var han fortrøstningsfuld og syntes selv, at nu gik det fremad og han glædede sig til at komme hjem.

Så det var lidt et chok, da der nogle dage senere kom besked fra hans kone, at han var død.

Jeg har oplevet en del dødsfald i mit liv – og ikke én sorgproces har jeg oplevet ens. Men fælles har været, at hvert dødsfald uigenkaldeligt har sat en stopper for relationen, men ikke for mine følelser i forhold til den person. Hvert dødsfald har inviteret – eller måske rettere tvunget – mig til at tænke over den pågældende relation. Det har også hver gang inviteret mig til at reflektere over om jeg lige nu og her lever efter de værdier, der betyder mest for mig. For selv om jeg måske ikke altid kan gøre noget for at ændre mine fysiske rammer – så kan jeg altid gøre noget i forhold til at nære de relationer, jeg har, for det er på mange måder min mening med livet.

Livets cirkler
For godt 12 år siden stod jeg for at udgive første bog på eget forlag. Det blev bogen ”Kald mig Fishmael” af Jay Nussbaum. Jeg elsker stadig den lille bog om en lille fisk, der forsøger at finde meningen med livet. En sekvens fra bogen har været med mig lige siden. Lille Fishmael forklarer, at det er vigtigt, at man tegner sine livs værdicirkler i sandet. Den inderste cirkel er det, der har allermest betydning for dig. Det, som du ikke kan være foruden. Det som er essensen af det, der betyder mest for dig i livet.
Nr. 2 cirkel er den næstevigtigste osv. Og står du i en valgsituation i dit liv, må en af de yderste cirkler aldrig vinde over en af de inderste. Det er vigtigt at holde for øje, at ens værdicirkler kan ændre sig gennem livet. For ligesom tiden og livet bevæger sig, ligeledes er du i bevægelse, og det der føles vigtigt lige nu, kan ændre sig. Men har du altid en klar bevidsthed om, hvad der er det allervigtigste i dit liv – og handler derefter, kan du ikke gå forkert.

Dette er ikke en garanti for at undgå ubehagelig ting i livet. Der er omstændigheder, der rammer os alle – men det er en måde at give sig selv en indre ledestjerne på.

Så kære B. Jeg vil altid huske dig, dit mod til at gå i gang med at ”rydde op i dig selv”, og at du ikke holdt tilbage med at vise din glæde ved at være her. Den terapeut, jeg gik hos sagde altid: ”Det er aldrig for sent”, ment i forhold til at skabe liv i stagnerede tilstande, at åbne for at mærke livet fuldt ud, åbne sit hjerte og mærke den betydning, vi mennesker har for hinanden. Den sætning levendegjorde du for alvor for mig. Tak fordi du kom. Tak fordi du var den, du var – og god rejse, jeg vil savne dig! <3  

Mange kærlige tanker,

Anja

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *